Verhogen van je stofwisseling

Stofwisseling  “boosten”

Je stofwisseling ook wel metabolisme genoemd zorgt ervoor dat voedingstoffen omgezet worden in bouwstoffen waarbij energie vrij komt.
Wil je graag afvallen/ fitter worden dan is een goed werkend metabolisme ontzettend belangrijk.  Naarmate we ouder worden zal ons metabolisme verlagen, ook wel sarcopenie genoemd.  Dit is één van de redenen waarom het steeds moeilijker wordt om je gewicht en buik in toom te houden.  Toch is het mogelijk om je stofwisseling in een hoge versnelling te krijgen waardoor de kachel in je lichaam continue harder gaat draaien.

 

Tips voor het verhogen van je stofwisseling

Sporten
Krachttraining draagt bij aan een hogere stofwisseling. Voornamelijk de rustverbranding zal door de toename van spiermassa meer energie gaan verbruiken waardoor je stofwisseling verhoogt blijft. Voor een snel resultaat kun je beginnen met het trainen van de grote spiergroepen te trainen.

Voldoende nachtrust
Elke dag minstens 7 slapen en voor 2 uur s’nachts gaan slapen blijkt volgens een studie uit 2010 van de Brody school of medicine een goede manier om je stofwisseling sneller te laten werken. Ga iedere avond rond dezelfde tijd op bed en sta op dezelfde tijd weer op om zo een snellere stofwisseling te krijgen.

Een goed ontbijt
De grootste fout die wordt gemaakt om af te vallen is het ontbijt overslaan. Zodra je ontbijt start je stofwisseling en blijft de motor in je lichaam draaien. Kies natuurlijk wel voor een gezond ontbijt met voldoende gezonde voedingstoffen.

Drink voldoende
Wanneer je dorstig bent, loop je al het risico dat je stofwisseling vertraagd. Je lichaam heeft voldoende vocht nodig voor de aan en afvoer val afvalstoffen om zo de stofwisseling op gang te houden.  Drink voldoende thee, hiermee verhoog je ook de stofwisseling. Thee daarnaast ook bevat veel antioxidanten die je lichaam schermen tegen ziektes.

Kruid je eten
Met pepers breng je niet alleen je maaltijd op smaak, maar verhoogt hiermee ook een beetje je stofwisseling. Groene en rode chilipepers verhogen de stofwisseling met 20% gedurende een half uur na de maaltijd.